5 Şubat 2015 Perşembe

Papatyanın (Matricaria) Faydaları

Papatya kırlarda en çok rastlanan bitkilerden biridir. İlkbaharda yaz ortasında dağları, kırları, bahçeleri bir halı gibi süsler. Ortası sarı, kenarları beyaz olan bu güzel çiçeklerin göz alıcı bir görünüşü vardır. Papatyanın çiçekleri küçük bir ayçiçeğini andırır. Göbeğin çevresindeki taç yaprakları sarı olanına papatya denir. Koyun göğsü (margerit) denilen çiçek de iri cins bir papatya dır. Bahçelerde bu çeşidi yetiştirilir.
Papatyanın toprak altında yaşayan köksü bir sapı olduğundan, her yıl yeniden üreyip çoğalır. Papatya çeşitleri geliştirilerek, katmerli, pembe, kırmızı, alacalı çeşitleri yetiştirilmiştir.
Şifası, gölgede kurutularak kapalı kutular içinde saklana çiçeklerindedir.

Faydaları;
  • Karaciğer yorgunluğunda: 10 gram papatya kurusu, iki fincanlık bir cezvede suyla 10 dakika kadar kaynatılıp, yemek aralarında içilirse, çok şifalıdır.
  • Bağırsak sancılarında, mide yanmalarında ve sürekli hazımsızlıklarda: 50 gram papatya kurusu, 1 litre suda haşlanıp, yemek aralarında birer çay bardağı içilirse faydasını gösterecektir.
  • Güzelliğiniz için: İkide bir pınarları çapaklanan gözler için yukarıdaki papatya çayıyla yapılan göz banyosu yararlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama