1 Aralık 2014 Pazartesi

Hardal (Sinapis) Faydaları

Hardal, turp ailesinden yıllık, otsu bir bitkidir. 1 metreye kadar uzanan gövdesi epey dallı ve dalları tüycüklüdür. Dokunulduğunda insanı tırmalar. Yaprakları gelişigüzel sıralanır. Yazın, madeni beş liralar büyüklüğünde sarı çiçekler açar. Meyvesi keçi boynuzuna benzer, ama çok küçüktür. Tohumları bu meyvenin içinde oluşur.
Sofra hardalı, bu bitkinin özel olarak yetiştirilen ve ıslah edilmiş türlerinden alınan tohumlardan yapılır. Baharatçılarda da bu tohumlar satılır. Bunlar beyaz hardal ve siyah hardal olarak iki türdür. Asıl şifalı olan siyah hardal dır.

Faydaları;
  • Soğuk algınlığında, nezlede, nevralji de: Siyah hardal dan yapılan hardal yakısının büyük faydaları vardır. Bu yakıyı hazırlamak güçtür, ama artık eczanelerde hazır satılıyor. Ancak tarifesine uygun olarak kullanmak gerekir. Yoksa cildi çok tahriş eder. Eğer böyle bir tahrişe yol açmışsanız, üstüne zeytinyağı sürmek yararlıdır. Acıyı alır.Yakıdan sonra yakı yaptığınız yeri ılık suyla iyice silmeyi yada yıkamayı, kuruladıktan sonra talk pudrasıyla pudralamayı unutmayınız. Yoksa kalan yakı artıkları cildi giderek yakar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Şifalı Bitki Ara

Özel Arama